Fake handicapvenlighed?

Jeg ved, at jeg godt kan have nogle stærke holdninger. Når jeg synes, at noget ikke er ok, så er det altså virkelig ikke i orden for mig og jeg kan godt blive meget sur. Det er faktisk ikke sådan, at jeg er helt sur i det her tilfælde, men det kan godt være, at mange af jer har en helt anden holdning alligevel. Jeg tænker, den følelse, jeg har i den her sammenhæng, er nok mest undren og nysgerrighed. Men nu har jeg snakket nok udenom emnet. Nu skal I nok få lov til at høre, hvad det egentlig handler om.

Cinemaxx biograf Århus
For noget tid siden var jeg i Århus sammen med min kæreste. Vi overnattede tæt på Cinemaxx biografen og vi overvejede, om vi ikke skulle tage derhen en af aftenerne. For at være forberedt, undersøgte jeg på deres hjemmeside, om de havde en ledsageordning, altså om de tager imod ledsagekort og giver handicappede lov til at have en gratis ledsager med. Jeg er egentlig vant til, at biografer ikke tager imod ledsagekort, fordi det gør de ikke der, hvor vi bor. Men Cinemaxx gør faktisk. Det var jeg positivt overrasket over. MEN så var der alle de her undtagelser.

Undtagelserne af ledsageordningen
Cinemaxx skriver på deres hjemmeside , at de har en ledsageordning, men for det første gælder ledsageordningen kun til ordinære visninger. For det andet skal den handicappede købe en normal billet til fuld pris. Og for det tredje kan der være restriktioner fra filmselskaberne, der kan gøre, at de bliver nødt til at afvise ledsagekort.

Stor forvirring
Jeg blev godt nok lidt overvældet af alle de her informationer. Især det med filmselskaberne. Hvorfor skulle filmselskaber vælge, at der ved bestemte titler eller i en bestemt periode ikke må tages imod ledsagekort? Er der film, som mennesker med handicap ikke må se eller hvad? Det hele var meget forvirrende for mig. Men det, jeg var mest nysgerrig omkring, var: Hvorfor har Cinemaxx alle de her restriktioner omkring ledsageordningen? Det handler jo nok om penge, men hvorfor vil Cinemaxx bruge penge på at have en ledsageordning, hvis de så har alle mulige restriktioner?

Fake handicapvenlighed?
Nu kommer den del, som mange sikkert er helt uenige i. Men jeg vil alligevel gerne dele mine tanker med jer. Jeg synes, at det virker til, at Cinemaxx er ”fake handicapvenlig”. Det jeg mener med det, er, at de angiver, at de har en ledsageordning, sådan at man tænker, at de gerne vil ligestille mennesker med handicap. Men så kommer der alle mulige undtagelser og restriktioner, fordi de alligevel ikke vil bruge så mange penge på at være handicapvenlige. Nu kender jeg selvfølgelig ikke den økonomiske status af Cinemaxx og ved ikke, hvor mange penge de har. Men de virker da til at være en kæmpe virksomhed. Hvorfor vil de så ikke bruge lidt mere penge på for eksempel også at give mennesker med handicap muligheden for at deltage i særforestillinger?

Ledsageordningen er ikke en rabatordning
Noget af det, der altid irriterer mig mest, er, når virksomheder skriver, at de tager imod ledsagekort, men kun hvis man køber en billet til normal pris! De tænker sikkert, at man ikke kan kombinere to rabatordninger. Men ledsageordningen er ikke en rabatordning. Det handler om, at den handicappede ikke har mulighed for at være med til bestemte ting, hvis ikke personen har en ledsager med. Det lyder måske lidt ondt eller dumt, men ledsageren er i det tilfælde ikke med som en deltager i arrangementet, men mere som et ”hjælpemiddel”. Man skulle have en ledsageordning, fordi man vil give mennesker med handicap mulighed for at deltage i arrangementer og ikke fordi man tænker, at man skal give dem en rabat.

Ledsageordning – en frivillig ordning
Så vidt jeg ved, er det helt frivilligt for virksomheder at tilbyde en ledsageordning. Det kan jeg virkelig godt forstå, fordi det er forbundet med særlige omkostninger. Men jeg synes, når en virksomhed har råd til det, så skulle de virkelig overveje at tage imod ledsagekort, fordi det giver handicappede mulighed for at deltage i arrangementer på lige fod med alle andre. Og så synes jeg ikke, at man skal udnytte ledsageordningen for at virke handicapvenlig som virksomhed, når man så alligevel ikke går helt igennem med det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *